Varv & Marina
EN | SV

Upplev Gryts Skärgård

Kvällstur till Häradsskär varje torsdag i juli månad.     Boka här

Harstena dagligen från Fyrudden     Boka här

Sälsafari   Läs mer här


Längtar du efter lugn och stillhet, men ändå möjlighet till upplevelser – Välkommen till Gryts skärgård!

Gryts vackra naturskärgård ligger i den sydöstra delen av Östergötland och räknas som en av landets mest orörda och vackraste och präglas av innerskärgårdens grönska och ytterskärgårdens kala klipphällar.

Här finner ni också en unik och orörd natur som är rik på många djurarter. Här finns gott om ensamma öar för bad, sol och fiske men även fina utflyktsmål och genuina fiskesamhällen.

Här kommer några små pärlor:


Ekön

I yttre havsbandet finner ni Ekön, beläget på en halvö med lena badklippor, en klapperstenstrand och fantastisk utsikt utöver farleden och ända till Häradsskär. En riktig familjeidyll!


Häradsskär

Lots och fyrplatsen Häradsskär ligger längst ut i östgötska havsbandet och är en välkänd fiskeplats. Här finner ni även Heidenstams fyr från 1863.


Harstena

En riktig skärgårdsidyll med sina små röda stugor och sin säljaktshistorik. Med sin gamla kultur och vackra orörda natur är det ett mycket omtyckt utflyktsmål för turister och båtfolk.


Fångö

här finns lämningar efter brytningen av kopparmalm under 1800-talet. Ett säreget minne från den östgötska kustens tidiga industriepok.


Ämtö

På vackra Ämtö i Gryts norra skärgård kan du njuta av en riktig skärgårdssommar. Här finns även stugor att hyra. Du kan nå Ämtö via kollektivtrafiken.


Gubbö kupa

En av skärgårdens finaste utsiktsplatser och ett trevligt utflyktsmål för att beskåda sjömärket i form av ett stenkummel som ersatte den gamla vårdkasen en gång i början av 1800-talet.

Utöver dessa så är det bara att välj bland de 2900 öarna på sammanlagt 8000 hektar i Gryts socken!


Vill ni uppleva något utöver det vanliga? Besök Lilla Vik!

På gångavstånd från Gryts Varv finner ni Karola Messners och Jan Gillquists fantastiska trädgård:

”grundad av kärlek mellan två människor, men också av kärleken  till en bygd och dess människor, vänliga och hjälpsamma och sist men inte minst, kärleken till ett markområde med dess former och möjligheter ”

Bara tidsbokning! 

Mer info om detta fina ställe finner ni på:
www.lilla-vik.se

samt om Karolas historia, konst och filosofi finner ni på:
www.karolamessner.se

Varmt Välkomna hälsar Karola!

Sälsafari
Utfärden utgår från Fyrudden. Här går båten ut till sälområdet och på vägen passerar vi Harstena. Gråsälen var länge en viktig inkomstkälla för skärgårdsborna som sålde späcket, skinnet och köttet och på Harstena får ni möta kulturen och historien hur man levde då. I dag bedrivs endast skyddsjakt. Tider: Läs mer här 

Följ oss i sociala medier!